PRZEPISY: Szarlotka FIT Karoliny

130g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki miodu
50g masła
1 łyżeczka proszku do pieczania
1 duże jajko
Szczypta cynamonu
+ 1/1,5kg jabłek
+1/2 łyżeczki cynamonu
+ 1 łyżka kyslitolu - nie trzeba

Wszystkie składniki łączymy do miski i zagniatamy na kruche ciasto w jedną kulkę i wkładamy na 15min do lodówki.

W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce i wkładamy do garnka, dusimy pod przykryciem 10 min na koniec dodajemy cynamon. Opcjonalnie można dodać łyżkę ksylitolu.

Dzielimy ciasto na 2 części. Małą keksówkę posypujemy mąką - ja miałam 11x25, może być też 10x20 lub podobnych wymiarów. Wykładamy pierwsza część ciasta (ja wklepałam) następnie jabłka i druga część ciasta. 180 stopni z termoobiegiem na 25/30min 😊

Smacznego :) A najlepiej smakuje w połączeniu z lodami 😁