WIELKANOC U ZAWADZKIEJ - ZALECENIA ŚWIĄTECZNE :)

Tradycyjnie już, w okresie przedświątecznym przesyłamy Wam nasz mini poradnik „Jak przeżyć Święta bez szkód dla figury”. Stół obfitujący w mazurki, serniki, jaja z majonezem czy biała kiełbasa może każdemu zawrócić w głowie, ale jeśli będziecie przestrzegać kilku prostych zasad przedstawionych poniżej, jest szansa że uda Wam się zachować formę nie rezygnując jednocześnie z przyjemności jedzenia świątecznych smakołyków. Życzymy powodzenia!
Małgosia Zawadzka z Zespołem 


DLA ZDROWEJ PRZEMIANY MATERII – BŁONNIK I LAKTOBAKTERIE
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego – substancji, która zwiększa ilość resztek pokarmowych i przyspiesza ich ewakuację z jelita. Dlatego warto tak zaplanować świąteczny jadłospis, aby uwzględnić w nim produkty będące źródłem tego składnika (chleb razowy i pełnoziarnisty, kasze, niełuskany ryż oraz warzywa i owoce).
Wiele osób w czasie Świąt rezygnuje ze spożywania fermentowanych napojów mlecznych (jogurtu, kefiru maślanki) na rzecz smakołyków. Tymczasem zawarte w nich bakterie kwasu mlekowego (laktobakterie) w pozytywny sposób wpływają na pracę końcowego odcinka przewodu pokarmowego – jelita grubego utrudniają rozwój niekorzystnych dla zdrowia człowieka bakterii gnilnych. Dlatego, aby zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego warto uzupełnić świąteczne posiłki o tego typu produkty. Stanowią one doskonały dodatek do sałatek, surówek i deserów.
PRZEPISY
Zanim przystąpimy na dobre do świątecznych przygotowań warto przyjrzeć się zaplanowanemu jadłospisowi. Poszukajmy bardziej dietetycznych wersji znanych i lubianych przez nas potraw. Zamieńmy śmietanę na jogurt, mąkę pszenną na razową, wieprzowinę na drób. Zrezygnujmy z gotowych dań, bogatych w konserwanty i sól, zamieńmy wędliny ze sklepu na pieczeń z indyka własnej roboty, która doskonale smakuje i jest zdecydowanie zdrowsza. Jeśli nie masz wpływu na wielkanocny jadłospis dokonuj mądrych wyborów, znasz podstawowe zasady obowiązujące podczas diety, więc stosuj się do nich! 

AKTYWNY WYPOCZYNEK

Równie ważna, jak ilość i rodzaj zjadanych w czasie Świąt pokarmów oraz wypijanych płynów jest aktywność fizyczna, która pobudza jelita do pracy. Spędzanie Świąt w pozycji siedzącej przy zastawionym obficie stole powoduje, że przez większą część dnia jelita pozostają ściśnięte w jamie brzusznej, a duża ilość spożywanego w tym czasie jedzenia wymaga od nich intensywnego wysiłku związanego z trawieniem i wykonywaniem ruchów perystaltycznych umożliwiających przesuwanie się resztek pokarmowych w kierunku końcowego odcinka układu pokarmowego. Dlatego warto tak zaplanować świąteczne dni, aby część czasu przeznaczyć na jakąś formę aktywności fizycznej, która umożliwi jelitom prawidłowe funkcjonowanie. Wiem, że w obecnej sytuacji aktywność na świeżym powietrzu jest niewskazana albo wręcz zakazana, ale przygotowaliśmy dla Was kilka filmików z ćwiczeniami które spokojnie możecie wykonać w domu.
POMOC PRZY ZAPARCIACH
Przy problemach z przemianą materii pomóc może także delikatny preparat przeczyszczający, w łagodny sposób usuwający dolegliwości. Fructolax w sposób skuteczny reguluje wypróżnienia, pobudza jelita do prawidłowego funkcjonowania i odbudowuje naturalną florę bakteryjną jelit. Nie zawiera senesu, dzięki czemu może być stosowany przez dłuższy czas bez obawy uzależnienia i innych niekorzystnych działań ubocznych. Preparat składa się przede wszystkim z suszonych owoców, dzięki czemu, oprócz skutecznego, ale zarazem delikatnego działania, wyróżnia się przyjemnym smakiem.
Podstawowe zasady, których należy się trzymać w okresie świątecznym:
  1. Pijemy bardzo dużą ilość wody niegazowanej - ale nie na jeden raz
  2. Utrzymujemy ścisłe godziny posiłków – tolerancja do pół godziny!
  3. Słodkie jemy tylko raz dziennie!
  4. Nie wolno pojadać!
  5. Po dwóch dniach Świąt - ścisła dieta - koniecznie!!!!

ZALECENIA NA DIECIE:
PIĄTEK I SOBOTA – jadłospis zgodny z indywidualnie przydzieloną dietą. Oznaczenia K/M oznaczają odpowiednio Kobieta, Mężczyzna


NIEDZIELA – ŚNIADANIE WIELKANOCNE

Śniadanie 1:
K: 1 szklanka soku grejpfrutowego lub 150 – 200g kefiru lub maślanki
M: 2 szklanki soku pomarańczowego lub grejpfrutowego lub szklanka kefiru lub maślanki 

Śniadanie 2: (Wielkanocne)
K: 1 jajko (gotowane lub faszerowane) + 1 plaster szynki (lub wędliny pieczonej w domu) lub 8-10cm białej kiełbaski + ½ - 1 kromki ciemnego pieczywa + 100 – 150g warzyW
M: 1 jajko + 1 plaster szynki (lub wędliny pieczonej w domu) + kawałek białej kiełbaski (ok. 15 cm) + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 150g warzyw lub 1 łyżka sałatki tradycyjnej 

Obiad:
K: 1 łyżka sałatki warzywnej tradycyjnej (1 łyżeczka majonezu i 1 łyżeczka jogurtu naturalnego) + 1 plaster chudej wędliny + 1 kromka ciemnego pieczywa lub 1 galant drobiowy - filiżanka + 1 kromka ciemnego pieczywa + 150-180g warzyw lub 120g mięsa (wyjątkowo po przygotowaniu) + 200 – 250g warzyw lub 1 bulionówka żurku + 1 jajko lub 80-100g pasztetu własnej roboty (przepis na dietetyczny pasztet poniżej) + 200– 250g warzyw
M: jajka faszerowane + 1 kromka ciemnego pieczywa (nie trzeba) + 200-280g warzyw lub 1-2 filiżanki galantu drobiowego + 1 kromka ciemnego pieczywa + 200-250g warzyw lub 150-180g mięsa (wyjątkowo po ugotowaniu) + 250-280g warzyw lub 1 bulionówka żurku + 1 jajko + 1 kawałek ciemnego pieczywa (nie trzeba) lub 80-100g pasztetu własnej roboty (przepis na dietetyczny pasztet poniżej) + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 200-250g warzyw

Podwieczorek:
K: Kawałek sernika lub babki lub mazurka lub 200-250g owoców 
M: Kawałek sernika lub szarlotki lub babki lub mazurka lub 250-280g owoców 

Kolacja:
K: 200-250g surowego ananasa lub 250-300g warzyw 
M: 300-350g surowego ananasa lub 300-380g warzyw



PONIEDZIAŁEK WIELKANOCNY

Śniadanie 1:
K: 1 szklanka soku wyciskanego warzywnego lub owocowego lub 200g owoców
M: 2 szklanki soku wyciskanego warzywnego lub owocowego lub 250-300g owoców 

Śniadanie 2:
K: 1 parówka cielęca lub 8-10cm białej kiełbaski + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 5g masła + 130-150g warzyw lub 1 jajko (gotowane lub faszerowane) + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 5g masła + 130-150g warzyw lub 1 plaster pasztetu własnej roboty + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 5g masła + 130-150g warzyw 
M: 2 parówki cielęce lub kawałek białej kiełbaski (ok. 15 cm) + 1-2 kawałki ciemnego pieczywa + 5-10g masła + 100-180g warzyw lub 2 jajka (gotowane lub faszerowane) + 1-2 kawałki ciemnego pieczywa + 5-10g masła+ 100-180g warzyw lub 1 plaster pasztetu własnej roboty + 1 kawałek ciemnego pieczywa + 5g masła + 130-150g warzyw 

Obiad:
K: 1 bulionówka żurku + ½ jajka lub 120g mięsa pieczonego (wyjątkowo po przygotowaniu) + 200-250g warzyw lub 200-230g ryby + 200-250g warzyw
M: 1 bulionówka żurku + ½ jajka + 1 kawałek ciemnego pieczywa lub 150-180g mięsa (wyjątkowo po przygotowaniu) + 250-280g warzyw lub 230-250g ryby + 250-280g warzyw

Podwieczorek:
K: 1 grejpfrut lub 250g ananasa surowego 
M: Kawałek sernika lub szarlotki lub babki lub mazurka (jeśli nie było wczoraj) lub 1-2 pomarańcze lub 300-380g ananasa surowego 

Kolacja:
K: 180-200g ryby + 170-180g warzyw lub 50g chudej wędliny + 180-200g warzyw 
M: 230-260g ryby + 200-250g warzyw lub 50g chudej wędliny + 1 jajko + 200-250g warzyw lub 150-170g mięsa + 200-250g warzyw 


Świętujcie zdrowo, lekko i ze smakiem - czego Państwu i sobie z całego serca życzę 
Małgosia Zawadzka 
z Zespołem


PRZEPISY WIELKANOCNE

FASZEROWANE JAJKA

SKŁADNIKI: 2 jajka, 50g wędzonego łososia, ½ avocado, Pieprz koperek
PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Łososia, avocado i żółtka pokroić na małe kawałki, doprawić pieprzem i wymieszać. Przełożyć farsz do otworów po żółtku, udekorować koperkiem.

FASZEROWANE JAJKA II

SKŁADNIKI: jajka, plaster łososia, jogurt naturalny, rzeżucha
PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Łososia i żółtka pokroić na małe kawałki, dodać rzeżuchę i 2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszać. Przełożyć farsz do otworów po żółtku, udekorować rzeżuchą.

PIKANTNE JAJKA

SKŁADNIKI: 4 jajka, 3 łyżki twarogu półtłustego, 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka sosu tabasco, pół łyżeczki suszonych pomidorów, pieprz do smaku, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo. Twarożek dokładnie wymieszać z przecierem, pomidorami, tabasco i przyprawami. Wystudzone jajka przeciąć na pół, nałożyć przygotowaną pastę, całość ozdobić szczypiorkiem.

JAJECZNICA GRECKA

SKŁADNIKI: Jajko, Pomidory z puszki, czosnek (lub użyć pomidorów z dodatkiem czosnku), ser feta, rzeżucha
PRZYGOTOWANIE: 1 szklankę pomidorów z puszki + czosnek – doprowadzić do wrzenia, wlać jajko (ma być jak sadzone), następnie posypać 1 łyżką sera feta, na koniec wszystko posypać rzeżuchą.

PASTA Z AVOCADO

SKŁADNIKI: 1 miękkie awokado, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki chudego serka homogenizowanego
PRZYGOTOWANIE: Awokado dokładnie rozgnieć widelcem, lekko skropić cytryną i wymieszać z serkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać do chleba lub na łódeczkach cykorii.

WIOSENNA PASTA

SKŁADNIKI: 70 g twarogu wiejskiego jajko ugotowane na twardo, 50 g świeżego ogórka, natka pietruszki, plasterki rzodkiewki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: Jajko obrać, pokroić, dodać do twarogu, całość dokładnie zmiksować. Ogórka obierać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki dokładnie posiekać. Połączyć wszystkie składniki i starannie wymieszać. Serek przełożyć do salaterki i ułożyć na nim plasterki rzodkiewki, tak by utworzyły kwiatek.

DELIKATNY PASZTET

SKŁADNIKI: pierś i udko z indyka, 20 dag wątróbki drobiowej, marchewka cebula, 3 łyżki tartej bułki, sól do smaku i listek laurowy
PRZYGOTOWANIE: Mięso z indyka i wątróbkę ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając listek laurowy. Pod koniec gotowania włożyć obraną cebulę i oskrobaną marchewkę. Gdy mięso oraz warzywa będą już całkiem miękkie, wyjąć je, ostudzić i zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Do masy dodać tartą bułkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć do foremki do ciasta posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200°C przez 45–60 minut.

WYKWINTNA SAŁATKA Z BROKUŁAMI

SKŁADNIKI: 3-4 różyczki brokuła, 3 śliwki suszone, 2 garście świeżego szpinaku (można zastąpić sałatą lub rukolą), łyżki pestek słonecznika, kilka kulek winogron, dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 3 łyżeczki oliwy
PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć do niej brokuły na 3-4 minuty, wyjąć, zahartować zimną wodą i wystudzić. Ostudzone różyczki brokuła podzielić na mniejsze kawałki. Suszone śliwki i winogrona pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu rozłożyć szpinak, brokuły i pokrojone kawałki śliwek oraz winogrona. Na suchej patelni podprażyć słonecznik i posypać sałatkę. W szklaneczce rozmieszać miód z octem, dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę dressingiem przed podaniem.

WIELKANOCNY ŻUREK

SKŁADNIKI: skrzydełko z kurczaka, 3 marchewki korzeń pietruszki natka pietruszki seler, 1 szklanka żuru, 1 duża cebula, ząbek czosnku, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki jogurtu naturalnego koperek
PRZYGOTOWANIE: Z marchewki, korzenia pietruszki, selera i kurczaka ugotować niepełny litr wywaru (standardowo dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól). Przecedzić, dodać opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotować kilka minut. Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do żurku, zagotować. Zupę udekorować pietruszką i koperkiem według uznania.

SERNIK DIETETYCZNY

SKŁADNIKI: 500g białego sera na sernik o niskiej zawartości tłuszczu, 2 całe jajka, 1 białko, 5 łyżek Ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym)
PRZYGOTOWANIE: Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki na sernik umieścić w wysokim naczyniu i krótko zmiksować mikserem - tylko do połączenia składników. Małą tortownicę (o średnicy 16 cm) lekko wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Wylać masę serową. Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 45 minut. Sernik wystudzić (powoli), a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. 
POLEWA300 g mrożonych truskawek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka Ksylitolu
Truskawki rozmrozić w garnku. Rozmrożone wraz z sokiem zagotować, dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozpuść w kilku łyżkach wody i wlać do truskawek. Mieszać aż do powstania gęstego kisielu. Truskawki dokładnie wystudzić i wyłożyć na schłodzony sernik. 

WYKWINTNY ŁOSOŚ

SKŁADNIKI: płat łososia (porcja dla ok 4 osób), 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego gruboziarnistego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżka czerwonego pieprzu (ziarenka utłuc np. w foliowej torebce) kilka cytryn, pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE: Z łososia zdjąć skórę, posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu. Obłożyć plasterkami cytryny. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć łososia – nie przykrywać. Piec 2,5 godziny w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Godzinę przed końcem pieczenia ułożyć obok kilka pomidorków koktajlowych. Przepis wg. A. Kręglickiej.



Picture: Designed by pikisuperstar / Freepik

Komentarze